FICE Hrvatska sudjelovala je kao partner u projektu “Udomiteljstvo u centru”, nositelja Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece

FICE Hrvatska partner je na projektu “Udomiteljstvo u centru” nositelja organizacije Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece- udomitelji za djecu s kojima već godina surađuje na projektima u području udomiteljstva!

Projekt „Udomiteljstvu u centru“ provodio se od 2021. do 2022. godine na području Zagreba uz financijsku podršku Grada Zagreba.
Cilj projekta je promocija i podrška razvoju udomiteljstva u Republici Hrvatskoj.

Kroz brojne aktivnosti za promociju i podršku udomiteljstva FICE Hrvatska svoj najveći doprinos dala je u izradi informativne online brošure o udomiteljstvu.
Kroz brošuru koja je dostupna i besplatna svima, pokušava se približiti široj javnosti tema udomiteljstva i sve važne informacije i kontakti o udomiteljstvu te aktivnosti Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Informativna online brošura dostupna je ovdje:
Brošura o udomiteljstvu i projektu Udomiteljstvo u centru (1)

APEL- djeca i mladi u alternativnoj skrbi iz Ukrajine

Ovim putem vas pozivamo na suradnju i međusobnu razmjenu informacija vezano uz krizno stanje uzrokovano ratom u Ukrajini te položaju djece i mladih u alternativnoj skrbi iz Ukrajine.
Brojni dokumenti međunarodnih organizacija upozoravaju kako je velik broj djece i mladih iz alternativne skrbi iz Ukrajine koji su u kriznoj situaciji zbog rata, a situacija je za njih prilično zabrinjavajuća:
• zbog opasnosti od krijumčarenja
• kroz odvajanje djece od obitelji i odvajanja bez prethodnog odobrenja roditelja/skrbnika
• zbog gubitka kontakta s roditeljima/skrbnicima
• zbog nedostatka praćenja kretanja, ili nepotpunih informacija oko kretanja djece i mladih iz skrbi
• zbog toga što su osobe koje su dosada brinule o njima možda nedostupne jer su pobjegle sa svojim obiteljima
• zbog nedostatka jasnih informacija oko organizirane pomoći i osiguranog smještaja u drugim zemljama
• zbog drugih prepreka prilikom premještaja poput invaliditeta i drugih specifičnosti zbog kojih im je potrebna dodatna podrška
• zbog rizika od reinstitucionalizacije
• zbog rizika od narušenog mentalnog zdravlja
Zbog svega ovoga, potrebno je zajedničko djelovanje kao i prijenos informacija oko smještaja djece i razvijanja mehanizama pomoći djeci i mladima iz alternativne skrbi iz Ukrajine. To se posebice odnosi na informacije o mogućim kapacitetima koje Republika Hrvatska ima u prihvatu djece i mladih iz alternativne skrbi iz Ukrajine, te informacije o dostupnim resursima pomoći i podrške koje im možemo pružiti kako bi ih zaštitili.
Ovim putem želimo vas informirati o Resursima koji mogu biti korisni u radu stručnjacima, volonterima i donosiocima odluka, kao i o provjerenim kanalima za prikupljanje donacija i pomoći koji se nalaze na linkovima unutar dokumenta koji se nalazi niže.
Ukoliko imate informacije ili vlastite resurse i razvijene mehanizme pomoći i podrške, prikupljanje donacija i sl., pozivamo da ih podijelite putem ovog linka koji se nalazi u dokumentu niže.

FICE Hrvatska s dostupnim kapacitetima nudi mogućnost provođenja grupnih oblika aktivnosti- edukacija, kreativnih radionica, volonterskih akcija, grupa podrške i drugih aktivnosti na hrvatskom i engleskom jeziku za djecu i mlade te stručnjake koji rade s djecom i mladima iz alternativne skrbi. Ukoliko su vam potrebni neki od navedenih oblika pomoći i podrške u ovom području, ili se želite uključiti u neki oblik pomoći, svakako nas kontaktirajte.
Kontakt: FICE Hrvatska
Adresa: Jurišićeva 25, 10 000 Zagreb
E-mail: info@fice.hr
Tel.: 095/3954-254
Web: https://fice.hr/

Apel- djeca i mladi u alternativnoj skrbi iz Ukrajine-.

FICE Hrvatska obilježila Care Day 2022.

Na inicijativu irske organizacije EPIC (Empowering children in care), 18. veljače 2022. održao se Care Day 2022.
Care Day je međunarodni dan djece i mladih u alternativnoj skrbi.

Tema ovogodišnjeg Care Day-a bila je: “It takes a village to raise a child”.
Ova tema daje naglasak na potrebi “sela” u skrbi i odgoju djece te istražuje afričku poslovicu: “It takes a village to raise a child” te se
usmjerava na to kako različiti ljudi unutar zajednice mogu imati pozitivne učinke na djecu i mlade ljude te kako razni odnosi unutar njihovog kruga mogu utjecati na njihov razvoj i strukturiranje njih kao osoba.

FICE Hrvatska sudjelovala je u obilježavanju ovog dana kroz aktivnost u koju su bili uključeni mladi iz alternativne skrbi iz Hrvatske. Svaki od njih je odabrao jednu osobu iz njegovog kruga, tj. “sela” koji je ostavio velik utjecaj na njega i koji mu je veliki izvor podrške te su ime te osobe napisali na dlan uz pripadajući znak (hashtag) “CareDay22”. Fotografijama svih dlanova uz pripadajuću poruku koju mladi žele prenijeti drugima, napravili smo zajedničku sliku kojom smo nastojali podići svijest o djeci i mladima u alternativnoj skrbi i važnosti podrške za razvoj njih kao pojedinaca u društvu.

Završna konferencija projekta Putokaz

Pozivamo Vas na Završnu konferenciju projekta Putokaz pod nazivom „Zaljubi se u svoj život“.
Putokaz je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda, a na njegovom ostvarenju radile su tri udruge; udruga nositelja Suncokret-OLJIN i partnerske udruge FICE Hrvatska i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece-udomitelji za djecu.
Glavni cilj samog projekta je organiziranje i provođenje psihosocijalnog, odgojnog i obrazovnog rada te doprinos povećanju socijalne uključenosti djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Također, program je usmjeren na članove njihovih obitelji i jačanje kapaciteta stručnjaka putem edukacija i konferencija.
Konferencija je zamišljena kao završna aktivnost projekta i prilika za predstavljanje postignutih rezultata, ali i za otvaranje novih tema i proširivanje ideje Putokaza.
Konferencija će se održati u Zagrebu od 30.9.2021. do 2.10.2021.
Aktivnosti predviđene za 30.9.2021. i 1.10.2021. održati će se u prostorijama udruge Suncokret-OLJIN (Jurišićeva 25), dok će aktivnost predviđena za 2.10.2021. biti održana na Medvednici.
Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo vas da se javite na e-mail adresu: suncokret.oljin@gmail.com te tražite prijavnicu za sudjelovanje na konferenciji.
Plan i program sve tri dana konferencije možete pogledati na slikama niže.
Radujemo se Vašem dolasku!

Završen projekt “It’s all about Deinstitutionalization!”

Završen je projekt “It’s all about Deinstitutionalization!”  kojeg je FICE Hrvatska provodila uz tehnićku pomoć Martin James Foundation i Eurochild.

Projektom se nastojala potaknuti deinstitucionalizacija u Hrvatskoj kroz provođenje niza različitih aktivnosti u kojima su sudjelovali nacionalni i međunarodni stručnjaci, studenti i mladi u alternativnoj skrbi.

Više o aktivnostima možete pronaći na prethodnim objavama na stranicama i društvenim mrežama FICE Hrvatske.

Projekt je završio završnim događajem u kojem su prikazani glavni rezultati i ishodi projekta.

Više o projektu i rezultatima možete pronaći u članku, klikom na navedeni link.

https://www.eurochild.org/news/lessons-from-croatia-innovative-solutions-for-children-in-alternative-care/

 

Brošura kampanje deinstitucionalizacije #DijeDI?

Ovim putem obavještavamo vas da je završio projekt It’s all about Deinstitutionalization! kojeg je FICE Hrvatska provela uz podršku organizacije Eurochild i MJF. Projektom se nastojalo poticati i zagovarati deinstitucionalizaciju u Hrvatskoj te osvijestiti i informirati javnost o deinstitucionalizaciji te o području alternativne skrbi, poteškoća s kojima se susreću djeca i mladi s iskustvom skrbi, kao i udomitelji i stručnjaci koji rade u ovom području.

Ovaj projekt završio je s kampanjom deinstitucionalizacije #DijeDI? koja je provela u sklopu projekta te u kojoj su sudjelovali djeca i mladi s iskustvom skrbi, studenti i volonteri te stručnjaci iz područja alternativne skrbi.

Završni produkt kampanje je Brosura kampanje DI koja je nastala uz sudjelovanje svih navedenih i kojoj je cilj informirati javnost o deinstitucionalizaciji, ali i služiti kao informativni priručnik djeci i mladima u alternativnoj skrbi, udomiteljima i stručnjacima koji rade u području alternativne skrbi.

Brošura je trenutno dostupna samo u online obliku, te je dostupna za korištenje svima, a ukoliko ste zainteresirani za tiskanu verziju slobodno se javite na info@fice.hr.

Mogućnosti digitalnog okruženja u području djece u skrbi  – pregled diplomskog rada studentice socijalnog rada Kristine Drvenkar

 

Suradnja sa studentima socijalnog rada u sklopu kampanje DI rezultirala je i diplomskim radom studentice Kristine Drvenkar. U svrhu diplomskog rada , tijekom 2020. godine,  Kristina je provela kvalitativno istraživanje sa stručnjacima koji rade u neprofitnim organizacijama u području djece u skrbi. Tema ovog diplomskog rada važna je za deinstitucionalizaciju jer digitalne tehnologije mijenjaju ponašanje i potrebe djece u skrbi i osoba uključenih u njihov život te metode rada stručnjaka. Obzirom da je fokus deinstitucionalizacije na podršci obitelji u svrhu sprječavanja izdvajanja i vraćanja djeteta u obitelji i jačanju udomiteljstva kao izvaninstitucionalne usluge, digitalno okruženje može pružati nove usluge poput virtualnog praćenja obitelji i ostvarivanja online komunikacije s udomiteljima, roditeljima i djecom kako bi se ojačale njihove kompetencije i pružala podrška u osluškivanju i odgovaranju na njihove potrebe u području roditeljstva i brige o djeci.

U istraživanju je sudjelovalo 13 stručnjaka, a osnovni cilj istraživanja bio je dobivanje uvida u mišljenja i iskustva stručnjaka zaposlenih u neprofitnim organizacijama o izazovima i mogućnostima digitalnog okruženja u području djece u skrbi.

Istraživanjem je stavio fokus na 4 glavna područja:

  • iskustvo stručnjaka u području djece u digitalnom okruženju
  • izazovi korištenja digitalnog okruženja i digitalnih alata s djecom i mladima u području djece u skrbi
  • mogućnosti unapređenja rada stručnjaka u digitalnom okruženju
  • iskustvo rada u digitalnom okruženju za vrijeme epidemijskih mjera uzrokovanih pandemijom COVID-19 u području djece u skrbi

Rezultati istraživanja ukazuju na korištenje bazičnih i naprednih digitalnih alata i oblika pomažuće prakse u radu s djecom i mladima u digitalnom okruženju, gdje djeca iskazuju potrebu za direktnim radom. Digitalno okruženje pruža dostupnost usluga i informacija te se stvaraju specifične usluge za područje djece u skrbi. Djeca i mladi koriste Internet u razne svrhe i u digitalnom okruženju stvaraju virtualni self, pa je potrebno raditi na digitalnoj pismenosti mladih i djece. Sukladno tome, potrebno je raditi na kontinuiranoj  edukaciji i podršci stručnjacima u svrhu povećanja digitalnih kompetencija i uložiti u IT strukturu. Samim radom u digitalnom okruženju, pojavljuju se novi etički izazovi, stručnjaci su prošli kroz izazov proces pripreme za rad, susreli se s tehničkim poteškoćama koje su otežale sudjelovanje mladih u radu i ograničenjima u radu, pa su koristili resurse s ciljem olakšavanja rada u digitalnom okruženju. Pokazalo se da je pandemija čimbenik početka rada u digitalnom okruženju, doprinijela je zainteresiranosti za rad u digitalnom okruženju te se postavila baza za nadopunu radu uživo.

 

Cijeli diplomski rad dostupan je u kategoriji Inspiracija uz ostale korisne tekstove i putem linka:

Kristina Drvenkar – Diplomski rad.pdf

 

Završila kampanja deinstitucionalizacije u FICE Hrvatska!

FICE Hrvatska završila je s kampanjom deinstitucionalizacije u sklopu projekta It’s all about Deinstitutionalization! koji se provodi uz podršku Eurochild-a i MJF i kojim  se potiče deinstitucionalizacija u Hrvatskoj.

Ovaj video je odlično zaokružio cijelu kampanju i prikazao važnost deinstitucionalizacije iz perspektive studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koja je ujedno i volonterka FICE-a.

Ovim video završila je kampanja, no konačni produkt biti će brošura kampanje koja je biti dostupna svima u tiskanom i u online obliku i uskoro na našim stranicama i društvenim mrežama.

 

#DijeDI?

Video Player

Kampanja za pomoć Dječjem domu Vrbina Sisak

FICE Hrvatska pokrenula je kampanju prikupljanja pomoći za dječji dom Vrbina u Sisku koji je iznimno nastradao u potresu koji je zadesio Sisak i okolicu. U nastavku možete pronaći detalje i uključiti se u ovu kampanju i pomoći dječjem domu Vrbina u pronalasku privremenog doma i opreme potrebne za djecu.

SUPPORT FOR THE RESIDENTIAL HOME VRBINA IN SISAK, CROATIA- Poster

 

Campaign letter – Residential Home Vrbina Sisak