Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece – udomitelji za djecu organizirali razmjenu mladih iz udomiteljskih obitelji

I am the change I want to see – razmjena mladih za poticanje socijalne uključenosti mladih s manje mogućnosti

Projekt “I am the change I want to see” je projekt razmjene mladih u sklopu programa Erasmus+ financiranog od Europske unije, u trajanju 6 mjeseci, od 1. svibnja do 31. listopada 2018. Glavna aktivnost projekta bila je razmjena mladih koja se održala u Rogoznici u Šibensko-kninskoj županiji od 13.-22. kolovoza 2018. u kojoj je sudjelovalo 36 mladih koji dolaze iz sustava skrbi, uglavnom iz udomiteljskih obitelji, iz Hrvatske i Srbije u dobi od 14 do 24 godine te 4 voditelja. Organizator razmjene mladih i prijavitelj projekta je Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece (Hrvatska), a partnerska organizacija je Centar za socijalnu integraciju dece i mladih (Srbija).

Projekt je osmišljen u dogovoru s mladima, a kroz projekt mladi su imali priliku družiti se, otputovati, upoznati drugu kulturu, razmijeniti iskustva, stvoriti prijateljstva, naučiti nove stvari na neformalan način, razviti nove vještine, te se uz sve to dobro zabaviti. Projekti razmjene mladih su posebno značajni za uključivanje mladih s manje mogućnosti, u ovom slučaju mladih iz sustava skrbi, kako bi imali jednaku mogućnost sudjelovanja kao i svi ostali mladi, bez obzira na njihove poteškoće, intelektualne sposobnosti, životne okolnosti ili nacionalnost.

Upravo zato je glavna tema našeg projekta socijalna uključenost i rad s mladima, iz čega proizlazi i glavni cilj projekta – poticanje socijalne uključenosti mladih koji dolaze iz sustava skrbi, odnosno iz udomiteljskih obitelji. Sudionici projekta jesu mladi iz sustava skrbi koji se u životu suočavaju s raznim izazovima zbog životnih okolnosti i obiteljskih situacija u kojima se nalaze.

Mladi su na razmjeni sudjelovali u raznim aktivnostima u kojima su se primjenjivale neformalne i informalne metode rada kao što su diskusija, prezentacija, igranje uloga, rad u grupama, likovno izražavanje, interaktivne vježbe, timski rad i ostalo, kojima je cilj bio potaknuti učenje i razvoj socijalnih vještina, potaknuti razvoj interesa, osnažiti mlade za prepoznavanje vlastitih potencijala i aktivnije uključivanje u život lokalne zajednice, omogućiti mladima stjecanje vještina važnih na tržištu rada, potaknuti daljnje obrazovanje mladih koji dolaze iz udomiteljskih obitelji.

Projekt je utjecao na razvoj interesa kod mladih s manje mogućnosti, što ima dugoročniji utjecaj na njihovo uključivanje u aktivnosti u lokalnoj zajednici kao i povećanju kvalitete života, posebno zato što kada mladi izlaze iz sustava skrbi moraju se vrlo brzo naučiti snalaziti, preuzimati odgovornost, osamostaliti se i pobrinuti za svoj život. Osim toga mladi su među sobom razvili mrežu podrške i čvrsta prijateljstva koja su se nastavila i nakon razmjene.

Ovo su neke izjave i razmišljanja mladih o provedenoj razmjeni:

„Vladala je jako prijatna atmosfera. Osjećala sam se prihvaćeno i samouvjereno sam izražavala svoje mišljenje.“

„Wooow. Oduševila sam samu sebe pošto sam bila dosta aktivna, čak sam počela prepoznavati lidera u sebi. Primijetila sam da mi zaista dobro ide izlaganje pred drugim ljudima.“

„Naučila sam kako biti podrška drugima, kako napisati životopis, kako aktivno slušati…“

„Najviše mi se svidjelo što sam naučila kako se organizirati, kako komunicirati, kako sudjelovati u volontiranju i kvalitetno ispunjavati svoje slobodno vrijeme.“

„Naučila sam razmišljati drugačije u određenoj situaciji, te da su ljudi drugačiji i da ih moramo prihvatiti takvima kakvi jesu.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *