SUDJELOVANJE NA SASTANCIMA SA PREDSTAVNICIMA EUROPSKE KOMISIJE U BRUSSELSU

U ponedjeljak i utorak 17.-18.6.2019. sudjelovali smo na dva važna sastanka u organizaciji Europske komisije i Europske grupe stručnjaka za deinstitucionalizaciju u Brusselsu. Oba dana u fokusu je bilo korištenje EU fondova u svrhu tranzicije s institucionalne skrbi na usluge u zajednici, a imali smo priliku čuti koji su planovi za slijedeće financijsko razdoblje 2021.-2027., ali sudjelovati i u vrlo plodonosnim diskusijama dajući sugestije i upućujući članove komisije u izazove u provedbi projekta.

Konferencija “Moving towards independent living and community-based care – EU funding instruments to support the development of community based services” (17.6.2019.) je bila završni događaj niza seminara (od kojih je u ožujku jedan održan i u našem Zagrebu) kojima se poticalo međusobno učenje i izgradnja kapaciteta na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, a u svrhu razvoja mjera kojima bi se podržala tranzicija od institucionalnih ka uslugama u zajednici koristeći EU fondove.

Na konferenciji je sudjelovalo 70 participanata, predstavnika državnih vlasti, organizacija civilnog društva, nezavisnih stručnjaka te predstavnika Europske komisije.

U sklopu konferencije Ljiljana Ban predstavila je projekt Odgojnog doma Bedekovčina “Naš trenutak” kojim ovaj dom završava svoju tranziciju od institucionalne skrbi ka uslugama u zajednici.

Na sastanku održanom 18.6.2019. “Opening meeting with European Commission” imali smo priliku razgovarati o izazovima s kojima se nosimo kao predstavnici civilnog društva sa predstavnicom ERDF-a za Hrvatsku. Prema spoznajama gospođe Morane Marinković, u tijeku ovog mjeseca će biti objavljen poziv za natječaj u okviru ovog fonda te će ovaj put taj poziv biti otvoren ne samo za institucije već i za organizacije civilnog društva. Na sastanku su predstavljeni i primjeri dobre prakse iz Belgije o pružanju usluga u zajednici za osobe s psihičkim teškoćama te primjer iz Češke o zapošljavanju osoba s intelektualnim teškoćama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *