APEL- djeca i mladi u alternativnoj skrbi iz Ukrajine

Ovim putem vas pozivamo na suradnju i međusobnu razmjenu informacija vezano uz krizno stanje uzrokovano ratom u Ukrajini te položaju djece i mladih u alternativnoj skrbi iz Ukrajine.
Brojni dokumenti međunarodnih organizacija upozoravaju kako je velik broj djece i mladih iz alternativne skrbi iz Ukrajine koji su u kriznoj situaciji zbog rata, a situacija je za njih prilično zabrinjavajuća:
• zbog opasnosti od krijumčarenja
• kroz odvajanje djece od obitelji i odvajanja bez prethodnog odobrenja roditelja/skrbnika
• zbog gubitka kontakta s roditeljima/skrbnicima
• zbog nedostatka praćenja kretanja, ili nepotpunih informacija oko kretanja djece i mladih iz skrbi
• zbog toga što su osobe koje su dosada brinule o njima možda nedostupne jer su pobjegle sa svojim obiteljima
• zbog nedostatka jasnih informacija oko organizirane pomoći i osiguranog smještaja u drugim zemljama
• zbog drugih prepreka prilikom premještaja poput invaliditeta i drugih specifičnosti zbog kojih im je potrebna dodatna podrška
• zbog rizika od reinstitucionalizacije
• zbog rizika od narušenog mentalnog zdravlja
Zbog svega ovoga, potrebno je zajedničko djelovanje kao i prijenos informacija oko smještaja djece i razvijanja mehanizama pomoći djeci i mladima iz alternativne skrbi iz Ukrajine. To se posebice odnosi na informacije o mogućim kapacitetima koje Republika Hrvatska ima u prihvatu djece i mladih iz alternativne skrbi iz Ukrajine, te informacije o dostupnim resursima pomoći i podrške koje im možemo pružiti kako bi ih zaštitili.
Ovim putem želimo vas informirati o Resursima koji mogu biti korisni u radu stručnjacima, volonterima i donosiocima odluka, kao i o provjerenim kanalima za prikupljanje donacija i pomoći koji se nalaze na linkovima unutar dokumenta koji se nalazi niže.
Ukoliko imate informacije ili vlastite resurse i razvijene mehanizme pomoći i podrške, prikupljanje donacija i sl., pozivamo da ih podijelite putem ovog linka koji se nalazi u dokumentu niže.

FICE Hrvatska s dostupnim kapacitetima nudi mogućnost provođenja grupnih oblika aktivnosti- edukacija, kreativnih radionica, volonterskih akcija, grupa podrške i drugih aktivnosti na hrvatskom i engleskom jeziku za djecu i mlade te stručnjake koji rade s djecom i mladima iz alternativne skrbi. Ukoliko su vam potrebni neki od navedenih oblika pomoći i podrške u ovom području, ili se želite uključiti u neki oblik pomoći, svakako nas kontaktirajte.
Kontakt: FICE Hrvatska
Adresa: Jurišićeva 25, 10 000 Zagreb
E-mail: info@fice.hr
Tel.: 095/3954-254
Web: https://fice.hr/

Apel- djeca i mladi u alternativnoj skrbi iz Ukrajine-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *